Songs & Ayres (2013)

concert_affiche_songs_ayres_A5

zaterdag 24 MEI 2013 | 20 h 30 | PARNASSUS Gent

zondag 25 MEI 2013 | 11 h 00 | SINT-BAVO Gent | BENEFIET MAKE A WISH

Cantabile-Gent
Earl Christy luit
Algemene leiding Steve De Veirman

Allesandro Scarlatti Sdegno La Fiamma Estinse
John Dowland Unquiet Thoughts – Can She Excuse My Wrongs – If My Complaints – Dear, If You Change – Go, Crystal Tears – Come Away, Sweet Love – Awake Sweet Love – Come Again Sweet Love Doth Now Invite – Praise Blindness’ eyes – O Sweet Woods – Now Cease My Wand’ring Eyes – Woeful Heart With Grief Oppressed – Fine Knacks For A Lady
 

Tijdens de intense voorbereiding naar het Provinciale koortornooi toe, ontdekten we het plezier van het renaissance zingen. Het was Scarlatti’s mooie ‘Sdegno La Fiamma’ dat de zangers confronteerde met dat typische madrigaal-zingen: de uiterst individuele expressie, het flexibele en zeer transparante stemgebruik, maar vooral het zeer theatrale inleven in de extraversie van romantische poëzie…

Al snel borrelde het idee op om in het voorjaar een sfeervol renaissance programma in elkaar te steken, een idee waarbij al snel de figuur John Dowland naar boven kwam. De uitdaging om enkele werken voor solist en luit te arrangeren voor vierstemmig koor bleek geen hindernis om snel een mooie selectie te maken uit de eerste twee boeken “Songs & Ayres” van deze soms vergeten Engelse componist. En toen we ook nog Dowland-specialist Earl Christy bereid vonden om ons te begeleiden, kreeg het concert vaste vorm.

U hoort een selectie van een vijftiental liederen uit de ruim tachtig “Songs & Ayres” die Dowland heeft geschreven. Stuk voor stuk intieme vertolkingen van prachtige Engelse poëzie waarvan u de vertalingen verderop in dit boekje kan terugvinden. Graag ook een extra dankwoordje aan koorvriend Bruno De Laat, die de gekozen liederen met zorg en de nodige passie wist te vertalen.

De muziek van Dowland heeft dirigent en koor ruim drie maand in vervoering gebracht, vooral door de diepe melancholie die ze uitademt. Met milde zelfspot gaf Dowland één van zijn werken de titel “Semper Dowland, semper dolens” (“Steeds Dowland, steeds droef”) en vierhonderd jaar later raakt zijn verzuchting nog steeds de gevoelige snaar.

Wij hopen dat u samen met ons kan genieten van dit programma en dat de betekenis van de teksten en de sfeervolle vertolking ook uw muzikale hart kan beroeren.

Veel luistergenot!

© Steve De Veirman (2013)