Jan Vuye

janJAN VUYE studeerde aan het Lemmensinstituut en aan de KU Leuven. Naast verschillende eerste prijzen behaalde hij er de diploma’s van Laureaat en Meester orgel. Hij is ook in het bezit van een meestergraad koordirectie en slaagde in het zelden behaalde examen specialisatie koorleiding. Tot zijn docenten behoorden o.a. Chris Dubois (orgel) en Erik Van Nevel (koordirectie).

Als docent is Jan Vuye verbonden aan de muziekacademies van Heist-op-den-berg en Waregem. Aan deze laatste leidt hij het project “koordirectie” dat sedert vorig jaar aan 2 academies is ingevoerd. Buiten deze reguliere onderwijstaken wordt hij ook gevraagd voor lezingen, stages en workshops.

Jan Vuye is dirigent van Arc Sonore-St.Niklaas en van het Waregems Kamerkoor. Hij dirigeerde Cantabile-Gent tussen 2002 en 2008. Hij legt zich toe op het stijlgetrouw uitvoeren van oratoria en van het repertoire voor kamerkoor, waarbij zijn aandacht vooral uitgaat naar koormuziek uit de 19de en de vroege 20ste eeuw. Tot zijn recentste realisaties met deze koren behoren o.m. Johannespassie (J.S. Bach), Carmina Burana (C. Orff) en Requiem (M. Duruflé). Begin 2003 werd het Paulus-oratorium van Mendelssohn aan deze reeks toegevoegd.


Tevens is Jan als dirigent of assistent-dirigent actief bij andere ensembles : het Sint-Aldegondekoor Lemberge, Sempervirens, koorklas van de academie te Heist-op-den-Berg en de Gentse Oratoriumvereniging. Ook als gastdirigent wordt er op hem beroep gedaan ; zo creëerde hij de Missa Pueri Cantores van Sebastiaan Van Steenberge, een mis voor knapenkoor en orkest. Van deze uitvoering werd ook een CD-opname gemaakt.

Naast zijn klassieke bezigheden gaat Jan de uitdagingen van de lichte muziek niet uit de weg. In de realisatie van musicals is hij actief als pianist, repetent, vocal coach en dirigent. Tot zijn recentste producties behoren Les Misérables, Tovenaar van Oz, Kuifje-de Zonnetempel… Onlangs was hij assistent-dirigent bij Tintin, Le Temple du Soleil in Charleroi.