Geschiedenis

concert CantabileCantabile-Gent zag het licht aan de Sint-Paulusparochie in Gent op 8 mei 1960 o.l.v. Jos Van den Borre. In eigen land verzorgde Cantabile-Gent honderden concerten en uitvoeringen voor Jeugd en Muziek, de VRT, het Festival van Vlaanderen. Samen met andere koren nam het koor deel aan verschillende grote projecten zoals de Mariavespers (C. Monteverdi), Messe in H-Moll (J.S. Bach), Requiem en Cosi fan Tutte (W.A. Mozart), Die Schöpfung (J. Haydn), De Oorlog (P.Benoit), Requiem (G. Fauré), Gloria (F. Poulenc), Stabat Mater (K. Szymanowski), War Requiem (B. Britten) en Christus, Symphonie Mystique (A. Samuel). Cantabile-Gent brengt sinds 1990 unieke uitvoeringen van de onovertroffen Johannes Passion van J.S. Bach (live opgenomen cd verkrijgbaar), alsook de felgesmaakte Messiah van G.F. Händel.

In 1995 werd Cantabile-Gent benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen en ondernam het een schitterende concertreis naar Nova Scotia, Canada. Het koor ondernam al verschillende buitenlandse concertreizen naar o.a. de VSA en Canada, Zuid-Afrika, Japan (Asia Cantat), Israël, Estland, en dichterbij naar Wiesbaden, Voorburg, Wassenaar, Delft, Vlissingen, Middelburg, Goes en St. Raphaël. In 2006 kreeg Cantabile-Gent de Torenwachtersprijs toegekend. In mei 2007 verzorgde Cantabile-Gent een lunchtime concert in St Paul’s Cathedral in Londen en gaf het een concert samen met de Brockham Choral Society in Dorking.

In 2010 vierde Cantabile-Gent zijn 50 jarig bestaan !

Recente hoogtepunten waren het middagconcert in Saint-Martin-in-the-Fields (London) in april 2014 en de Johannes-Passion van J.S. Bach te Wassenaar (NL), Wondelgem en Gent in april 2015.

Van augustus 2000 tot mei 2008 had Jan Vuye de muzikale leiding over het koor.

Tussen augustus 2008 en mei 2011 stond Cantabile-Gent onder de leiding van Andrew Wise.

Sinds september 2011 is Steve De Veirman de nieuwe dirigent van Cantabile-Gent.