Britten (2013)

Flyer Britten 2013

zaterdag 21 DECEMBER 2013 | 20 h 00 | Sint-STEFANUSkerk Gent

Cantabile-Gent
Anouk Sturtewagen harp
Laure Dermaut orgel
Alexander Van Goethem sopraanknaap
Algemene leiding Steve De Veirman

Benjamin Britten Hymn to the Virgin – Whoso dwelleth – Chorale after a French Carol – Deus in adjutorium – Te Deum – Jubilate Deo in C – A Ceremony of Carols
Of waarom we in een al druk verjaardagjaar toch nog een concert rond deze componist brengen?

Benjamin Britten is de hedendaagse componist die zichzelf als het ware naast de geschiedenis geplaatst heeft, door uitsluitend met traditionele middelen amusante, ontroerende, indringende en affectvolle muziek te schrijven. Juist hierop steunt waarschijnlijk zijn enorm succes als componist, omdat hij voorbijgaat aan de verworvenheden van de avant-garde (die hij wel kent!), alle diepte opzettelijk vermijdt en alle muzikale middelen die hem in de schoot geworpen worden roekeloos aanwendt. Hij spreidt een moeiteloze productiviteit ten toon door een perfecte beheersing van het componistenmétier, een kennis van de oude muziek en een ontstellend maar eerlijk eclectisme.

Met dit respect heeft ook Cantabile de voorbije maanden deze componist leren kennen, her-ontdekken als het ware. Immers, we etiketteren Britten al snel als pompeuze dramatische componist, maar zelden als een verfijnd schilder die er in slaagt om met intens symfonische kleuren intiem vocaal te dichten. Het was een zoektocht voor koor en dirigent tussen het minder gekende repertoire en de klassiekers, en vanavond brengen we u dan ook graag onze selectie.

We starten het concert met misschien wel één van de meest bekende Britten werkjes, nl. zijn prachtige Hymn to the Virgin, gevolgd door drie minder bekende pareltjes. Het ‘Whoso dwelleth’ bezingt onze dolende adventstocht naar Kerst en het ‘Chorale’ toont de meest donkere en akkoordvreemde Britten.

Met ‘Deus in adjutorium’ kunnen we dan weer een componist horen die met veel respect voor traditioneel gregoriaans, nieuwe kleuren aan het a capella koorpallet toevoegt. Vier koorwerken die ons van teder, over zoekend en donker, naar licht brengen… het zouden de vier kaarsen van Advent kunnen zijn.

In het tweede deel van het concert voegen we het prachtige Philippe Forrest orgel toe aan het koor. Deze leerling van Aristide Cavaillé-Coll bouwde in deze Sint-Stefanuskerk een uniek instrument, dat qua kleur en registraties zeer mooi het ‘Te Deum’ en de ‘Jubilate Deo’ zal ondersteunen. Om opnieuw het respect voor de traditie van de componist te laten horen, maken we even tijd voor het magistrale ‘Preludium and Fugue on a Theme of Vittoria’ voor orgel solo. Het derde deel van dit concert eindigt met ‘Ceremony of Carols’, waar we u vragen om het gregoriaanse ‘Hodie Christus Natus Est’ bij het begin en einde met ons mee te zingen.

Het programma wil graag de veelzijdigheid van deze componist tonen, en u een herinnering meegeven aan gekend en minder gekend werk. Maar meer nog dan enkel het palmares van Britten illustreren, wil het een muzikaal kerstgevoel oproepen en duistere, koude en winterse adventsweken doen eindigen in een feestelijke Kerst.

Jubilate Deo & Wolcum Yole!
Of waarom we in een al druk verjaardagjaar, toch nog een concert rond deze componist brengen!

Zalig Kerstfeest & allerbeste wensen voor een muzikaal 2014!

© Steve De Veirman (2013)