Andrew Wise

Andrew WiseDe van oorsprong Britse pianist, dirigent en componist Andrew Wise woont sinds 1994 in Gent, België. Hij studeerde muziekwetenschap in Cambridge en directie en piano aan de Royal Academy of Music in Londen. Hij volgde directie bij John Carewe, Lucas Vis en Helmuth Rilling. In 1983 werd hij repetitor van De Nederlandse Opera, Amsterdam. Als pianist, zowel solistisch als in kamermuziek verband, en als lied- en operabegeleider had en heeft hij een bloeiend concertpraktijk Hij werd door Gerard Mortier uitgenodigd om repetitor te worden in de Muntschouwburg in 1989, en een jaar later werd hij ook koordirigent van de Nationale Reisopera in Nederland. Van 1994 tot 1997 was hij koorleider bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent.

Van 1998 tot 2003 was Andrew Wise koordirigent van de Koninklijke Deense Opera in Kopenhagen. Als gastdirigent trad hij op met het Deens Radiokoor, het Vlaams Radiokoor, kamerkoor Carmina, Tivoli’s Koncertkor, de Opera van Göteborg (Zweden) en het Göteborg Symfoniker als assistent van Kent Nagano, Onafhankelijk Toneel Opera (Rotterdam), Glyndebourne Touring Opera, Den Anden Opera (Kopenhagen), het Valerius Ensemble (NL) en Opera Zuid. Hij was eerste dirigent van de Hoofdstad Operette (Amsterdam), en als pianist stichtend lid van het Argandi Pianotrio. In 2004 en 2005 was hij gastdirigent van het Alden Biesen Zomeropera festival, waar hij de producties De Toverfluit en Don Pasquale dirigeerde, alsook opvoeringen van zijn eigen opera, De Fabel van Ooh en Aah. Van 2005 tot 2008 was hij dirigent van het Middelburgs Kamerkoor. In 2008 was hij concourspianist van het Internationaal Vocaal Concours Den Bosch en in 2009 pianist en vocal coach van het Intermezzo operafestival in Brugge.

Om dit moment is hij docent in de vocale afdeling van het Conservatorium Antwerpen. Van 2008 tot 2011 was Andrew Wise dirigent van Cantabile-Gent. Met ingang van oktober 2011 is hij dirigent geworden van de Nederlandse Händelvereniging. Ook in 2011 begint het meerjarig project Schubertreise om samen met bas-bariton Conor Biggs de integrale liederen van Schubert uit te voeren.

Andrew Wise is sinds enkele jaren ook als componist bezig. Zijn werken omvatten meerdere koorwerken waaronder een Magnificat voor koor, gecreëerd door het Vlaams Radiokoor, een Nunc Dimittis, French Provincial Cooking, geschreven in opdracht van Koor en Stem, een werk voor solo fluit, Caliban, gecreëerd door Eva Østergaard, solo-fluitist van het Koninklijk Deens Operaorkest (det Kongelige Kapel), Kopenhagen alsook diverse andere vocaal werken en arrangementen. In opdracht van het kinderkoor van de Vlaamse Opera componeerde hij, samen met de schrijver Henk Pringels, het muziektheaterwerkLiefde en Bloed, KT dat meerdere keren door het kinderkoor met succes werd uitgevoerd. In opdracht van het zomeropera festival Alden Biesen schreef in 2005 dezelfde team de opera De Fabel van Ooh en Aah. In opdracht van de Iers bas-bariton Conor Biggs, schreef hij de liedcyclus Three Auden Songs, die in januari 2007 in het National Concert Hall Dublin werd gecreëerd.